Kategoriarkiv: Anniken Hauglie

– Vi er og skal være verdensledende på HMS

Regjeringen legger i dag frem ny stortingsmelding om HMS i petroleumsvirksomheten. Der slår de fast at sikkerhetsnivået på norsk sokkel er høyt, og at det har vært en positiv utvikling over tid. Det betyr ikke at alt er rosenrødt. – Men vi har fått signaler om at partssamarbeidet er under press, og Petroleumstilsynet må bruke alle sine virkemidler når det er nødvendig, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. Ifølge regjeringen er det enighet om at dagens HMS-regime i hovedtrekk er velfungerende og bør videreføres. – Det er næringen som har ansvaret for sikkerheten. Min klare forventning er at næringen tilpasser seg endringer i petroleumsvirksomheten og samtidig styrker sikkerheten og arbeidsmiljøet. Vi er og skal være verdensledende på HMS, sier statsråden. Petroleumsvirksomheten har vært gjennom en utfordrende periode og det har kommet tydelige signaler om at partssamarbeidet er under press. – Jeg skal ikke være noen overdommer, men når noen mener at partssamarbeidet er under press, må alle ta dette på største alvor, sier statsråden. Hun understreker at også myndighetene har en viktig rolle i partssamarbeidet. Det er Petroleumstilsynet som fører tilsyn med petroleumsvirksomheten på vegne av myndighetene. Her signaliserer regjeringen ved statsråd Hauglie at det i noen tilfeller er behov for at Petroleumstilsynet blir tydeligere i sin reaksjonsbruk, og etterprøver at avvik og pålegg blir fulgt opp. – Det er et høyt nivå når det gjelder helse-, miljø- og sikkerhet i petroleumsnæringen. Men det er samtidig utfordringer. Min klare forventning er at næringen tilpasser seg endringer i petroleumsvirksomheten, Det er nødvendig å videreutvikle sikkerhetsnivået, gjennomføre effektiviseringstiltak og redusere kostnadsnivået for å sikre en fortsatt bærekraftig utvikling i norsk petroleumsvirksomhet. Men uansett skal ikke dette gå på bekostning av sikkerheten på sokkelen, sier Hauglie. I Norsk olje og gass er de godt fornøyde med stortingsmeldingen. – Det er godt at regjeringen kan slå fast at olje- og gassnæringen holder et høyt nivå på helse, arbeidsmiljø og sikkerhet. Samtidig må vi ha en felles ambisjon om å forbedre HMS-nivået ytterligere, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Når det gjelder anbefalingene i stortingsmeldingen om blant annet læring fra hendelser, partssamarbeid, digitalisering og arbeidsmiljø, mener Norsk olje og gass at de allerede er godt i gang med arbeidet. – Disse anbefalingene er basert på rapporten fra den partssammensatte arbeidsgruppen ledet av professor Ole Andreas Engen ved Universitetet i Stavanger. Norsk olje og gass er positive til at partene i dette arbeidet har kommet sammen og dannet et felles virkelighetsbilde som grunnlag for stortingsmeldingen, skriver Norsk olje og gass i en melding på sin hjemmeside.

Petroleumstilsynet må svare for sikkerheten

Petroleumstilsynets leder møter tirsdag arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) bak lukkede dører. Hauglie vil vite om tilsynet har gjort jobben sin på skandaleplattformen Goliat. – Jeg ønsker å diskutere om det er behov for å gjennomføre tilsyn på en annen måte, og om det er behov for et annet regelverk, uttalte Hauglie til NTB i forrige uke. Direktør i Petroleumstilsynet (Ptil) Anne Myhrvold møter statsråden uten fagforeninger eller bransje til stede. – Hauglie ønsker en orientering om situasjonen på Goliat-plattformen spesielt, om Ptil bruker sine virkemidler godt nok der, og utviklingen av sikkerheten i bransjen generelt, opplyser Arbeids- og sosialdepartementet (ASD).

Arbeidsministeren ser på strengere tilsyn av oljeselskapene

Etter en rekke hendelser på Goliat-plattformen ber arbeidsminister Anniken Hauglie (H) om et møte med direktøren for Petroleumstilsynet for å diskutere sikkerheten i oljebransjen. – Jeg vil diskutere med Petroleumstilsynet om det har verktøykassen det trenger for å kunne utøve og håndheve tilsyn på en god måte. Mannskapet som reiser ut på plattformene, og familiene deres skal være trygge på at sikkerheten settes først, sier Hauglie til Dagens Næringsliv. Det har vært 13 hendelser på Goliat-plattformen på et halvt år, og så sent som sist fredag førte strømbrudd til evakuering. Fagforeningen Safe har beskyldt oljeselskapet Eni får å stå for en «bajaskultur». Haugli mener opplysningene om feilene på plattformen er urovekkende, og mener det er grunn til å spørre seg om systemet med et tillitsbasert tilsyn er under press. Hun har derfor invitert direktør Anne Myhrvold i Petroleumstilsynet til departementet for å orientere om «Goliat spesielt og utviklingen av sikkerheten generelt i bransjen». – Jeg ønsker å diskutere med henne om det er behov for å gjennomføre tilsyn på en annen måte, og om det er behov for et annet regelverk, sier Hauglie. Tilsynet har tidligere advart mot svekket sikkerhet som følge av kuttene i oljebransjen.

Arbeidsministeren: – Kanskje over den verste kneika

500 færre ledige i juli, og små endringer i hele år, får arbeidsministeren til å tro at den verste perioden i arbeidsmarkedet kanskje snart er over. Ledigheten gikk ned med 500 personer i juli, viser sesongjusterte tall fra Nav. – Det er for tidlig å friskmelde arbeidsmarkedet. Ledigheten i Nav gikk ned i juli, men sysselsettingen har utviklet seg svakt det siste året. Det er kanskje likevel grunn til å tro at vi snart er over den verste kneika, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie til NTB. Stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg (Ap) ser ikke like positivt på at ledigheten har vært stort sett uendret i 2016. Han frykter at regjeringen er for passive i møte med oljekrisen. – Arbeidsledigheten er på sitt høyeste nivå på 20 år. Tallene viser at ledigheten har fått lov til å bite seg fast, og det er urovekkende at ungdomsledigheten øker, andelen langtidsledige øker og antall sysselsatte går ned, sier Tvedt Solberg. Flere uten jobb Statistisk sentralbyrå (SSB) justerte fredag opp ledigheten, fra 4,6 prosent til 4,7 prosent. Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) for andre kvartal i år viser totalt 134.000 arbeidsledige i Norge, 12.000 flere enn samme kvartal i fjor. Tallene fra Nav og SSB er ikke sammenfallende, fordi SSB også inkluderer de som ikke har meldt seg til Nav, men likevel er arbeidsledige. Navs tall for helt ledige og arbeidssøkere på tiltak minket med 200 personer fra juni til juli. – Dette skyldes at flere har startet på tiltak, men også at det er færre nye arbeidssøkere nå enn for noen måneder siden. Utviklingen på arbeidsmarkedet den siste tiden har dermed vært bedre enn vi ventet, sier Nav-direktør Sigrun Vågeng. Flere langtidsledige Det har blitt flere langtidsledige, og ifølge AKU er de ledig lenger. – Dette er alvorlig, og noe vi må ta tak i. For mange som er ledige nå, vil etter- og videreutdanning være en løsning. Den store oppgaven framover er å omstille Norge på lang sikt, gjennom å satse på nye bedrifter, forskning og utdanning, sier Hauglie. Endringen er størst for de unge, der flere står uten jobb, men samtidig er det flere som sier at de tar utdanning. – Når det butter i arbeidsmarkedet så er det de unge som går først ut og som har vanskeligst for å komme inn. Dermed velger de unge i større grad å ta utdanning, sier arbeidsministeren, som er mest bekymret for unge uten utdanning som har mistet jobben. Samtidig viser tallene fra SSB en kraftig økning i midlertidig ansatte i andre kvartal i år. Omfanget av midlertidige ansatte økte fra 8,0 prosent til 8,8 prosent i denne perioden. Det utgjør hele 19.000 flere enn i samme periode i fjor.