Kategoriarkiv: Maersk

Mærsk Drilling blir selvstendig selskap

Danske A.P. Møller – Mærsk har bestemt seg for å børsnotere datterselskapet Mærsk Drilling som et selvstendig selskap, melder konsernet fredag. Børsnoteringen skal skje neste år, og selskapet har allerede sikret finansiering på 1,5 milliarder dollar – 12,7 milliarder kroner med dagens kurs. Ifølge E24 anslår DNB Market riggselskapets verdi til 4,5 milliarder kroner. I august i fjor kvittet Mærsk-konsernet seg med oljevirksomheten da Mærsk Oil ble solgt til Total. I 2016 ble det kjent at A.P. Møller – Mærsk vil legge om strategien. Konsernet skal rendyrkes som logistikkselskap, og det er grunnen til endringene som gjøres. – Mærsk Drilling har gjort en god jobb i en tid med stor usikkerhet og er godt posisjonert

NOR-skipet sikrer seg mer jobb i Danmark

Havila Shipping har inngått en ny avtale med Total DK. Selskapet har sikret jobb for supplyskipet (platform support vessel) Havila Clipper. Kontrakten er for seks måneder og er en forlengelse av en pågående avtale med Total DK. Havila Clipper skal dermed jobbe for selskapet frem til januar 2019. Det NOR-flaggede skipet har gått fra jobb til jobb for danske selskap den siste tiden. Siden mail i fjor har fartøyet vært på jobb for Maersk Olie & Gas. Møre-rederiet fikk forlenget kontrakten med den danske giganten frem til juni i år, for så å la Havila Clipper dra på jobb for Total DK. Sjekk status for skipene i Skipsdata under:

Skal levere brannvern til Yme-feltet

FPE Sontum AS skal levere brannutstyr til Maersk Inspirer Project. De skal også oppgradere deler av eksisterende brannvern. Mer jobb i Stavanger Ifølge en pressemelding omfatter avtalen prosjektledelse, design, innkjøp, sammenstilling og testing. Arbeidet vil foregå ved FPE Sontum’s kontorer og verksted på Forus ved Stavanger, opplyser de. FPE Sontum AS leverte også eksisterende system for brannvern til Maersk Inspirer på Volveprosjektet, og bruker sin kjennskap for å modifisere deler av systemet fra det prosjektet. Fikk langtidskontrakt for Equinor Tidligere i år fikk selskapet også langtidskontrakt på levering av brannutstyr for Equinor.  FPE Sontum AS har fått flere viktige kontrakter den siste tiden: I juni fikk de fornyet tillit på Johan Sverdrup-feltet  Før jul sikret FPE Sontum AS viktig kontrakt med Johan Castberg Selskapet er en del av Align-konsernet, og er en sammenslåing av Fire Protection Engineering AS og Sontum Fire & Safety AS. Hovedkontoret ligger på Forus i Stavanger, med avdelingskontor på Ågotnes i Fjell kommune i Hordaland.

Maersk dropper Iran etter nye amerikanske sanksjoner

Selskapet vil overholde inngåtte kontrakter, men trappe ned til 4. november, slik det amerikanske sanksjonsregimet krever, opplyser selskapet torsdag. Maersk sier de har drevet «begrenset» transport av varer inn og ut av Iran, uten å gi eksakte opplysninger om hvor mye. Total vil ha unntak Også det franske oljeselskapet Total sier de vil trekke seg ut av Iran som følge av de amerikanske sanksjonene. Selskapet undersøker samtidig mulighetene for å få et unntak fra sanksjonsregimet. Ifølge iransk statlig fjernsyn vil imidlertid det britisk konsortiet Pergas International Consortium Colin Rowley trosse sanksjonene. Selskapet skal onsdag ha undertegnet en kontrakt med iranske myndigheter om utvikling av et oljefelt sør i Iran. USAs president Donald Trump erklærte 8. mai at USA trekker seg fra atomavtalen med Iran og gjeninnfører sanksjonene mot landet.

Maersk brøt regelverket da 43-åring døde i Nordsjøen

Petroleumstilsynet har gransket ulykken der en mann døde på riggen Maersk Interceptor i Nordsjøen i fjor og har funnet flere brudd på regelverket. Ulykken skjedde 7. desember i fjor. Maersk Interceptor var da i arbeid for Aker BP på Tambarfeltet. Ulykken skjedde i forbindelse med løfting og installasjon av en råvannspumpe, der fire personer deltok i arbeidet. En ståltaustropp røk, og en strømkabel ble dratt med. Den traff to personer som befant seg i nærheten. Den ene av dem falt over bord og døde. Petroleumstilsynet påpeker at flere menneskeliv kunne gått tapt i ulykken. Tilsynet har funnet ut at stroppen røk på grunn av overbelastning. Petroleumstilsynet har i granskingen avdekket flere brudd på regelverket. Dette omfatter blant annet planleggingen av arbeidsprosessen, utformingen av løfteutstyret, opplæring, bruk av løfteinnretningene og bruk av sperringer og hindringer. Maersk har fått frist til 31. mai med å redegjøre for hvordan avvikene vil bli håndtert. (©NTB)

Havila Shipping flyter videre med forlenget Mærsk-avtale

Rederiet Havila Shipping har fått forlenget avtale for et av sine forsyningsfartøy med oljeselskapet Mærsk Olie og Gas. For fire dager siden fikk rederiet kontrakt med Total, som Mærsk Olie og Gas er en del av, på forsyningsskipene Havila Aurora og Havila Borg. Nå er kontrakten forlenget også for et tredje skip, Havila Clipper. Forlengelsen er på to måneder, og vil holde Havila Clipper i arbeid fram til 1. august. Havila Aurora og Havila Borg fikk kontrakter på tre måneder, med opsjon på ytterligere 30 døgn. Administrerende direktør Njål Sævik i Havila Shipping er fornøyd med de siste dagenes aktivitet. Han er også fornøyd med at ratene for ankerhåndteringsfartøy har bedret seg den siste tiden. (©NTB)

Mellom 50 og 70 stillinger skal bort når Maersk og Total slås sammen

Total E&P Norge AS vil redusere staben med mellom 50 og 70 stillinger når de slås sammen med Maersk Oil Norway. – Både Totals oppkjøp av Maersk Oil og salget av Martin Linge-feltet til Statoil får konsekvenser for organisasjonen og bemanningsbehovet, sier Total E&P Norges kommunikasjonssjef Leif Harald Halvorsen til Aftenbladet. De ansatte i Total E&P Norge ble informert om de planlagte endringene i organisasjonen på et allmøte tirsdag. – Vi prøver å løse overtalligheten ved frivillig avgang. Det vil bli tilbudt sluttpakker. Hva som skjer om vi ikke kommer i mål med frivillig avgang, tar vi stilling til dersom det blir aktuelt, sier Halvorsen. Ifølge Halvorsen er målet å ha en ny, sammenslått organisasjon på plass i midten av juni. (©NTB)

Denne båten er “årets fartøy”

Under den årlige “Offshore Support Journal Conference” i London, vant Maersk Master hedersprisen “Årets fartøy”. Ankerhåndteringsfartøyet er bygget på Kleven verft etter en enorm bestilling fra den danske rederigiganten høsten 2014. Fartøyet ble overlevert til Maersk Supply Service i fjor, og er verftets byggnummer 382. Det var det første i en serie på seks ankerhåndteringsfartøy som skipsbyggerne på Møre hadde under bygging, med opsjon på ytterligere fire til. Tøffe tider har etterpå sendt flere av Maersks fartøy i opplagsbøyene. Høsten 2015 ble det kjent at danskene ikke helt uventet stopper på seks nybygg, og året etter annonserte Maersk Supply at 400 ansatte sies opp og inntil 20 eldre skip selges. Dekkmaskiner for 800 mill Som et plaster på såret kan Maersk og Kleven glede seg over den ærefulle prisen. Det 95 meter lange ankerhandteringsfartøyet er av SALT 200-AHTS-design fra Salt Ship Design. Fartøyet er bygd for ankerhåndtering på store dyp. De seks fartøyene bestilt av Maersk ble levert fra Klevenverftene mellom fjerde kvartal 2016 og tredje kvartal 2017. En rekke lokale bedrifter har levert utstyr til skipene. Blant annet har Rolls-Royce levert dekksmaskiner for 800 millioner kroner. Gjør seg klar for australsk farvann Maersk Master er utstyrt for å huse et mannskap på 52, og dekksarealet er på 838 kvadratmeter. – Siden skipet ble med i flåten har den jobbet med avvikling i Nordsjøen til tauing og fortøyning i Det indiske hav, sa direktøren Claus Bachmann i sin takketale i London. – I mars skal hun begynne en langtidskontrakt sammen med søsterskipet Maersk Mariner, hvor hun skal jobbe for Quadrant Energy i australsk farvann.

Derfor endte slepet med katastrofe

– Grunnen til forliset ser rett og slett ut til å være at to skip fikk lov til å kollidere flere ganger med hverandre som følge av feil valg av slepemetode. Det konkluderer danske sjøfartsmyndigheter (Danish Maritime Accident Investigation Board – DMAIB) med i en fersk granskingsrapport de har utarbeidet etter hendelsen. Skulle hugges Det var like før jul i fjor de to skipene, som var under slep på vei til skraping i Tyrkia, gikk ned. De forlot Fredericia den 12. desember og satte kursen mot et tyrkisk verft for hugging. Skipene før slepet startet. Gjengitt med tillatelse fra DMAIB. De var ifølge rederiet da tømt for smøreolje og diesel. Ifølge rapporten ble de to ankerhåndteringsskipene slepet ubemannet side ved side, med tre fendere mellom seg (se bilde lenger ned). Tanken var at de to skipene skulle oppføre seg som ett på denne måten, men det gikk ikke helt etter planen. Sammenstøt i over ett døgn Problemene startet mens slepet passerte gjennom den Engelske kanal. Ruten, gjengitt med tillatelse fra DMAIB. De tre fenderne klarte ikke å holde skipene fra hverandre, og etter at Maersk Searcher og Maersk Shipper hadde kollidert med hverandre mer eller mindre kontinuerlig i 36 timer, ga skroget på Maersk Searcher etter 60 nautiske mil utenfor Frankrike. Skipet gikk ned. Og siden det ikke var noen mulighet for å frikoble Maersk Shipper, fulgte hun etter, ifølge rapporten. Kuttet slepet og hindret forlis Der står det også at mannskapet om bord på Maersk Battler, som slepte de to skipene, ikke oppfattet de kontinuerlige kollisjonene mellom de to ankerhåndteringsskipene som noen nødsituasjon.   Slik så det ut før slepet startet. Foto fra DMAIB.   Det var ventet at de ville ha noen sammenstøt underveis, men det ble anset slik at skader over vannlinjen var ikke noe problem, siden skipene skulle til skraping. Dette er fenderne som ble brukt. Foto: DMAIB. Selv om skipene hadde tegn til skade allerede 24 timer før de gikk ned, var det ikke før 10 minutter før Maersk Searcher gikk ned at situasjonen ble oppfattet som kritisk av mannskapet på ti om bord i Maersk Battler, ifølge rapporten. Mannskapet klarte å kutte slepe, og slik hindre at Battler også gikk ned. Les hele rapporten her. Vil få inn tredjepart På spørsmål om hvilke tiltak Maersk vil iverksette som følge an hendelsen, viser kommunikasjonssjef Charlotte Holst i Maersk Supply Service til en uttalelse på selskapets hjemmeside. Før forliset. Maersk skriver i en pressemelding i forbindelse med den ferske rapporten at de har jobbet tett med franske og danske myndigheter i forbindelse med undrsøkelsene. Selskapet har satt i verk flere tiltak etter hendelsen. De skal blant annet få klarere prosedyrer, iverksette et treningsprogram og oppgradere risk management-systemet. De skal også involvere tredjepart i fremtidige operasjoner for å følge opp planleggingen og gjennomføringen, skriver de. Fartøyene skal ifølge Shippingwatch ikke berges, men bli liggende på havbunnen. De forliste skipene er blant de 20 rederiet bestemte seg for å kvitte seg med i fjor. Rederiet meldte samtidig at de vil si opp 400 ansatte.